Expertiza de alipire la calcan consta in analiza impactului pe care il are o interventie asupra constructiilor din jur, alipite la proprietate.

Expertiza de alipire la calcan presupune ca pe limita de proprietate sa existe constructii pe terenurile aditionale. In acest sens, daca se doreste a se construi alaturat acelor constructii se cere o expertiza tehnica care sa confere solutii astfel incat sa nu fie afectata negativ structural constructia existenta.

Expertul tehnic trebuie sa se deplaseze pe proprietate si a analiza vizual constructia existenta. Se vor trage astfel concluzii cu privire la starea ei. Este absolut necesar a se releva fisurile, crapaturile sau alte degradari inregistrate asupra peretelui de pe calcan, atat prin vizualizare pe exterior cat si pe interior. Daca vecinul nu permite vizualizarea pe interior se va intocmi un proces verbal care sa mentioneze acest lucru.

In general nu recomandam solutii care sa presupuna interventii asupra constructiilor alaturate, mai ales a fundatiilor. Este bine a se evita orice interventie deoarece poate produce efecte nedorite. Astfel recomandam solutii tehnologice prin care alipirea sa se faca prin masuri proprii.

1. O varianta de alipire la calcan poate consta in dezvoltarea de fundatii pe directia normala la calcan. Astfel se vor evita sapaturi lungi in lungul calcanului. Se vor dispune grinzi de fundatie pe cealalta directie.

2. O alta solutia consta in dezvoltarea de fundatii izolate. Ca si mai sus, se evita deschiderea de sapaturi lungi pe calcan;

3. O a treia solutie consta in realizarea de fundatii continui dar sapaturile si betonarile pe calcan sa nu se faca pe ploturi mai lungi de 1m; de obicei se deschide sapatura in sah, o portiune Da, doua Nu;

4. O a patra solutie consta in realizarea de fundatii retrase fata de limita de calcan, urmand a se iesi in consola pentru alipirea la calcan.

Cele de mai sus reprezenta variante simple de alipire la calcan. Solutiile pot fi mult mai numeroase.